1. Home
  2. Rylee Blog
  3. Bol.com verkopersinformatie
  4. Marktdeelnemer bol.com: voldoe aan de DSA eisen vóór februari 2025

Marktdeelnemer bol.com: voldoe aan de DSA eisen vóór februari 2025

Rylee

Bol.com verkopersinformatie

05 Jan. 2025 - 7 minuten leestijd

Marktdeelnemer bol: voldoe aan de DSA eisen vóór februari 2025

Stel je voor: je meest succesvolle product op bol.com verdwijnt uit de zoekresultaten. In één klap verdwijnen je zorgvuldig opgebouwde reviews, top-ranking, en je bol business. Wat is er gebeurd? Een kleine fout in je merkregistratie blijkt je grootste valkuil te zijn geweest.

Met de strengere regels van de Digital Services Act (DSA), die op 1 februari 2025 in werking treden, kan dit scenario realiteit worden voor verkopers die hun marktdeelnemer-informatie niet op orde hebben. Deze Europese wetgeving verplicht marketplaces zoals bol om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de informatie op hun platform. Voor jou als verkoper betekent dit dat je jouw rol als marktdeelnemer correct moet registreren en dat je moet voldoen aan strenge richtlijnen, vooral als je werkt met een eigen merk of private label.

Heb je bijvoorbeeld eerder een merkloos product toegevoegd met merknaam en later een bewerkte foto met merk-logo geupload? Dat betekent dat het product naar 'merkloos’ moet worden gezet, en een volledig nieuwe listing dient te worden aangemaakt voor het merkproduct. Hiermee komen eerdere reviews en ranking te vervallen, want hetzelfde product onder twee listings aanbieden is niet toegestaan. Wij zien dat er al waarschuwingen zijn uitgedeeld en verwachten dat er ook beleidspunten worden afgetrokken als dit vaker voorkomt. Dat heeft op een aantal verkopers een flinke impact en is een behoorlijke klus om je posities terug te winnen. Rylee kan je daarbij helpen.

Voldoe je niet aan de eisen? Dat kan verlies van rankings, reviews en omzet betekenen. Wat doe je dan? Dat lichten we onder toe. Alleen wil je dit natuurlijk liever voorkomen. In dit artikel ontdek je wat de DSA precies inhoudt, wat het betekent om marktdeelnemer te zijn, en hoe je je voorbereidt op februari 2025 zonder risico’s voor je bol.com-business.

Wat is de Digital Services Act (DSA)?

De Digital Services Act (DSA) is een nieuwe Europese wetgeving die online platforms, zoals bol, verplicht om transparanter te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor de producten en informatie die op hun platform worden aangeboden. De wetgeving is bedoeld om illegale en schadelijke activiteiten op online platforms te verminderen, gebruikers te beschermen en een eerlijke, veilige en transparante omgeving te creëren. De gedachte daarachter is het waarborgen van de grondrechten en het aanpakken van verspreiding van desinformatie. Dit is belangrijk om consumenten te beschermen en de betrouwbaarheid van online marketplaces te vergroten.

Voor jou als bol.com-partnerverkoper betekent dit dat je je rol als marktdeelnemer correct moet registreren en dat je nauwkeurige productinformatie moet verstrekken. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar extra van belang wanneer je een eigen merk of private label hebt, omdat je dan rechtstreeks verantwoordelijk bent voor de naleving van de wetgeving.

Vanaf februari 2025 worden de regels namelijk strenger: als je gegevens niet voldoen aan de eisen, loop je het risico dat jouw producten als 'merkloos' worden aangemerkt. Aangezien bol.com het doel heeft om alle merkloze producten van het platform te verbannen, kan dit leiden tot verlies van reviews, rankings, en omzet.

Wat betekent het om een marktdeelnemer op bol te zijn?

Als verkoper op bol.com word je volgens de DSA gezien als een marktdeelnemer. Zoals we zojuist beschreven betekent dit dat jij als verkoper verplicht bent om de correcte informatie te verstrekken over jouw bedrijf en producten. Denk hierbij aan correcte merkregistraties, contactinformatie en duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor het product.

Wanneer jij een eigen merk of private label hebt en importeert uit Azië, zal bol.com strenger toezien op de juistheid van jouw merkgegevens. Heb jij bijvoorbeeld geen (correcte) merkregistratie geregeld, of maak jij geen gebruik van GS1-barcodes, dan zullen jouw producten op termijn offline worden gehaald. In zo’n geval verlies je dus alles waar je je bloed, zweet en tranen in geïnvesteerd hebt en moet je je listings opnieuw aanmaken.

Het is daarom essentieel om je marktdeelnemer-informatie up-to-date te houden en te voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Hoe kun je als bol.com-partner compliant blijven?

Om te voldoen aan de eisen van de DSA en problemen te voorkomen, is het belangrijk om nu actie te ondernemen. Controleer in ieder geval of je producten, bedrijfsgegevens en merkregistratie correct en up-to-date zijn in je bol.com-account. Zorg dat productinformatie volledig en nauwkeurig is om te voorkomen dat producten als merkloos worden aangemerkt. Blijf op de hoogte van updates over de DSA via betrouwbare bronnen, zoals de officiële bol.com-pagina.

In het kort wil je ‘ja’ kunnen zeggen op onderstaande vier vragen:

  1. Is jouw merk geregistreerd bij het BOIP?

  2. Maak je gebruik van EAN-codes van GS1 en heb je deze geregistreerd onder jouw merk?

  3. Staat jouw merk op jouw product of verpakking?

  4. Voldoet jouw verpakking aan de verpakkingseisen binnen jouw niche?

Kon je vier keer ‘ja’ antwoorden op bovenstaande vragen? Dan ben je goed bezig. Dan is het nu tijd om door te groeien.

Welke informatie vul je in?

Het correct invullen van marktdeelnemer-informatie hangt af van jouw rol in de leveringsketen en hoe je jouw producten aanbiedt. Als je importeert van buiten de EU en onder je eigen merk verkoopt, ben je zowel importeur als fabrikant. Dit klinkt wellicht ietwat vreemd, omdat je uiteraard niet zelf in China achter de lopende band staat, maar het is wel hoe de vork in de steel zit. Het komt erop neer dat jij verantwoordelijk bent voor de productinformatie en merkregistratie en je dus jouw bedrijfsgegevens invult als markdeelnemer. Zorg dat je je gegevens volledig en nauwkeurig invult in je bol.com-account.

Wanneer jouw producten binnen de EU worden geproduceerd, kan de verantwoordelijkheid variëren. Controleer of je marktverantwoordelijke bent en vul je eigen informatie in als dat het geval is. Koop je producten van een ander merk in en verkoop je ze onder dat merk? Dan kan het verstandig zijn om dit met de fabrikant af te stemmen.

Ben je onzeker over welke informatie je moet invullen? Neem geen risico en raadpleeg een expert. Het correct invullen van deze gegevens voorkomt problemen. Proactief handelen is cruciaal om je bol.com-business soepel te laten draaien en toekomstbestendig te maken.

Klaar voor februari 2025: van marktdeelnemer naar marktleider

De strengere regels van de Digital Services Act bieden niet alleen uitdagingen, maar ook kansen. Merkloze producten zullen minder relevant worden en kwalitatieve ondernemers zullen meer naar voren komen op het bol-platform. Met de juiste aanpak zorg je ervoor dat jouw bol.com-business niet alleen compliant is, maar zich ook onderscheidt als een sterke speler.

Maar hoe zet je die aanpak om in concrete resultaten? Mogelijk zullen veel product listings sneuvelen vanaf februari. Dit is een goed moment om actie te ondernemen en nog een schepje bovenop je bol.com business te doen. Daarin is Rylee je partner. Met onze data, software, partners, en opleidingen maak je jouw bol.com-business future-proof en klaar voor duurzame groei.

Zo helpt Rylee je snel optimaal te anticiperen op dit moment:

  • Product Listing optimalisatie: via onze content en design diensten maak je de optimale listing om snel (weer) een hoge ranking en conversie te realiseren.

  • Toegang tot geavanceerde tools: zoals product tracking en een review-analyser waarmee je direct kunt inspelen op marktdata.

  • Een Bol-repricer, waarmee je je omzet, marge en ranking verhoogt en real time optimaal prijst ten opzicht van je concurrenten. Ook met eigen merk en private label producten.

  • Educatie en ondersteuning: start met een gratis bol.com kick-start cursus (t.w.v. €999,-) om o.a. je ranking te verhogen en exclusieve partnerkortingen om je verkoop te boosten.

Deze krachtige functies maken het eenvoudiger dan ooit om compliant te blijven en tegelijkertijd je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Gebruik de strengere regelgeving als kans om je concurrentiepositie te versterken en je merk te laten groeien.

Wil je meer weten? Begin een gratis proefperiode en ontdek hoe Rylee je helpt je bol.com-business te transformeren.

 

Rylee

Onze Reviews

Onze klanten vinden ons geweldig

Wij weten 100% zeker dat jij dat ook gaat vinden.

Fransisco

@fransisco

Een app die zich blijft ontwikkelen!! Sterk aanbevolen! 👍 💎

Karen

@karen

Zeer fijne researchtool die gemakkelijk in gebruik is en een goed overzicht geeft. Sterk aanbevolen! 🥰

Jona

@jona

Zeer fijne tool. Ziet er gelikt uit en heeft zo ongeveer alles wat nodig is voor mijn bedrijf. Echt elke euro waard! Zeer aa... 🔥✨

Bradley

@bradley

Goed voor zowel beginners als degenen die al zijn begonnen. Handig en makkelijk in gebruik. 🥰

Cassandra

@cassandra

Sinds ik Rylee gebruik ben ik gegroeid als bol.com ondernemer. Wat ik fijn vind aan Rylee is dat ik mijn e-mails kan automatiseren ... 🔥✨

Sadat

@sadat

De beste tool om de producten te tracken en goed overzicht duidelijk en makkelijk te gebruiken. 🔥✨

Rajhen

@rajhen

Ideaal om veel producten tegelijk te tracken! Een echte verrijking voor mijn bedrijf. 😊💖

Rogier

@rogier

Rylee is eenvoudig, gemakkelijk te leren en te gebruiken. Zeer voordelig en maandelijks opzegbaar, dus geen vervelende contracten. 🔥✨